Hoe ontstaat een Carnaval-only dweilorkest? Nou niet vanzelf, daar komt heel wat geluk en bier bij kijken. Hierna volgt een korte schets van de ontstaansgeschiedenis van jullie favoriete Carnaval-only dweilorkest van Indegat.
2002 t/m 2007: Keihard-Wèl-Door-Het-Vel
Al sinds 2002 lopen de initiatiefnemers van Echdweil, Vincent en Paul, rond met een idee om meer livemuziek te introduceren in de Grote Indetrek van Indegat. Ze vinden het toenmalige aantal muzikale deelnemers te klein en willen daarom hun steentje bijdragen. Daarom lopen zij vanaf 2002 mee in de grote optocht als tweemans-drumband. In hun jeugdige enthousiasme hebben zij eerder twee tweedehands snaredrums gekocht (op de Vrije Markt in Wamel als we ons niet vergissen). Ook hebben zij één nummer ingestudeerd. Dit nummer spelen zij in de optocht een keer of honderd in de vorm van privé-optredens voor willekeurig gekozen toeschouwers van de Grote Indetrek. In 2004 t/m 2007 zullen zij dit ‘optreden’ vervolgens jaarlijks herhalen onder de naam tweemans-drumformatie “Keihard-Wèl-Door-Het-Vel”.
2009: Ledenwerfactie
Hoewel een tweemans-drumband wel aardig is, begint het idee voor een écht Carnaval-only dweilorkest met de jaren meer te kriebelen. Na het rampjaar 2008 (Paul mist Carnaval omdat hij in New York zit voor werk; Vincent heeft griep tijdens Carnaval), wordt voor Carnaval 2009 besloten om er werk van te gaan maken: tijdens een constructief avondje bierdrinken, wordt de naam Echdweil verzonnen, een logo gemaakt en plannen gemaakt voor een grootse ledenwervingsactie.
Deze wervingsactie vindt plaats tijdens de optocht van 2009, waarbij het drumduo wordt bijgestaan door een drietal lieftallige flyergirls (Karla, Birgit en Mareille). Er worden maar liefst 1.000 (ja, duizend!) wervingsflyers uitgedeeld. Deze zagen er zo uit:
Ondanks de groots opgezette ledenwerfactie, blijft het aantal muzikanten steken op zo’n zeven (Edu, René, Judith, Milou, Vincent en Paul) en is qua bezetting helaas onvoldoende om – zoals eigenlijk gepland – muziek te maken tijdens de Grote Indetrek in 2010. Gelukkig waren er wel genoeg deelnemers om met de loopgroep aan de optocht deel te nemen met een ludieke actie.
De ommekeer
Grote ommekeer komt in de aanloop naar Carnaval 2011. Via Gerbrand komen we in contact met Noottoestand, een gezellig blaasorkest uit Liempde. Noottoestand maakt door het jaar heen lekker muziek, maar niet met Carnaval omdat diverse leden dan op wintersport zijn en/of niets om Carnaval geven. De overige leden houden gelukkig wel van Carnaval en sluiten zich dan ook graag aan bij Echdweil. Zodoende wordt Echdweil uitgebreid met Ad, Frans, Mari, Stephan, Charles en natuurlijk Gerbrand. Eerste repetitie vindt plaats in Café Hart van Bergen (Vught), voor de bewoners van De Singel:
2011: Officiële geboorte van Echdweil Carnaval-only Dweilorkest
Omdat 11 een mooi getal is in Carnavalland, beschouwen wij 2011 als het officiële geboortejaar van Echdweil. Op zondag 6 maart 2011 loopt Carnaval-only dweilorkest Echdweil voor het eerst mee in de Grote Indetrek met 12 muzikanten (Ad, Charles, Edu, Frans, Gerbrand, Judith, Mari, Milou, Paul, René, Stephan en Vincent) en onze vaandeldraagster (Suzanne).
2012 & 2013: explosieve groei
Het aantal muzikanten neemt in deze jaren explosief toe. Ook het aantal activiteiten: in 2012 is op zowel zaterdag en zondag gedweild. Dit wordt in 2013 herhaald en mogelijk gaan we ook op de maandag nog muziek maken (spannend!).
In 2013 hebben we op zaterdag een verdubbeling van het aantal muzikanten t.o.v. onze start in 2011. Een mooi resultaat!
2014: wereldverovering?
Uiteindelijk gaan we natuurlijk voor wereldheerschappij. Of dat in 2014 al lukt, moeten we nog even zien. Anders schuift het gewoon een jaartje op.
Wist je dat?
– Drumduo “Keihard-Wèl-Door-Het-Vel” zichzelf ook verhuurde voor feesten en partijen (gratis en voor niets), waar zij al hun één nummers ten gehore brachten? Ze zijn er niet rijk van geworden, maar wel een aantal keer goed zat!
– Debby (bekkens) zich niet vrijwillig heeft aangemeld bij Echdweil, maar in 2006(?) is ‘omgekocht’ in ruil voor een van de twee originele snaredrums (zie foto uit 2007).
– Stephan (onze eerste sousafonist) in 2010 een advertentie heeft gezet in het Brabants Centrum omdat hij een dweilorkestje zocht om met Carnaval mee te blazen, terwijl wij juist daarvoor geflyerd hadden om een bas te vinden? En toch hebben we elkaar dat jaar niet gevonden (pas in 2011)! Was dat wel gelukt, dan hadden we misschien in 2010 al opgetreden.
– We in 2011 bijna geen drager voor het vaandel hadden? We liepen namelijk niet alleen met het muziekje mee in de optocht, maar ook met de loopgroep. Iedereen was dus druk bezig. Gelukkig troffen we Suzanne aan in Café De Kerk en konden we haar overhalen om met ons mee te gaan.